Polędwica dojrzewająca

4.99 (202 ocen)

Krucha i smaczna wędlina.

Składniki:

  • schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g )
    cukier
    sól
    papryka słodka, ostra
    czosnek granulowany
    pieprz świeżo zmielony
Wystaw ocenę:

4.99 (202 ocen)

Polędwica dojrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy go
    - schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony i wkładamy do pojemnika na 24h do lodówki w tym czasie schab puszcza soki z krwią
    - po tym czasie wyciągamy schab myjemy pod wodą i ponownie osuszamy po czym obsypujemy go solą z każdej strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h
    - po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy swoimi ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem.
    - gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy do do siatki do mięsa jeżeli takiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć do nowej podkolanówki
    - wieszamy go w ciepłym i przewiewnym na 4 dni po tym czasie możemy już konsumować naszą pyszna domową wędlinę bez konserwantów no i o wiele taniej niż w sklepie :)
    - przechowujemy w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować