Polano z żurawiną i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polano najczęściej robi się na Boże Narodzenie. Ja postanowiłam zrobić je na deser po niedzielnym rodzinnym obiedzie. Wszystkim bardzo smakowało :)

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka M
    100 g mąki pszennej
    60 g miękkiego masła
    1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 g żurawiny
    100 g orzechów włoskich

    Krem czekoladowy:

    100 g czekolady deserowej
    200 g cukru pudru
    150 g miękkiego masła

    Polewa czekoladowa:

    czekolada gorzka
    suszone pomarańcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Polano z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Żółtka oddzielamy od białek i dokładnie miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę letniej wody. Dokładnie miksujemy. Pianę z białek ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z masą z żółtek.
  • ciasto 2. Wykładamy ciasto na wyłożoną pergaminem blachę i posypujemy rozdrobnionymi orzechami i żurawiną. Pieczemy w 180*C przez 12 minut. Upieczonego biszkopta wykładamy z piekarnika, po 3 minutach zwijamy ciasto w roladkę.
  • 3. Czekoladę do masy roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło miksujemy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy roztopioną czekoladę. Gotową masą przekładamy wystudzone ciasto. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy suszone pomarańcze i smarujemy nią roladę. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować