Polano z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek i dokładnie miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę letniej wody. Dokładnie miksujemy. Pianę z białek ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z masą z żółtek.
2.Wykładamy ciasto na wyłożoną pergaminem blachę i posypujemy rozdrobnionymi orzechami i żurawiną. Pieczemy w 180*C przez 12 minut. Upieczonego biszkopta wykładamy z piekarnika, po 3 minutach zwijamy ciasto w roladkę.
3.Czekoladę do masy roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło miksujemy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy roztopioną czekoladę. Gotową masą przekładamy wystudzone ciasto. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy suszone pomarańcze i smarujemy nią roladę. Smacznego :)
Komentarze