Pokuczaj czyli mięsne kule

0 (0 ocen)

Pierwszy raz robiłam kotlet panierowany w kajzerce ale było bardzo smaczne:),przyjemnie chrupało:)

Składniki:

  • 300 g mielone go z łopatki
    1 jajko
    1 białko
    1 cebula
    5 łyżek bułki tartej
    2 kajzerki
    sól,pieprz,oregano
    olej do pół głębokiego smażenia

Pokuczaj czyli mięsne kule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do miski,dodać żółtko. Cebulę zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do mięsa. Dodać przyprawy i wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tarta i wyrabiać mięso,powinno być zwarte. Uformować duże kule ( mniej więcej wielkości piłki do tenisa) i odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie z bułek odciąć skórkę a miękisz pokroić w mała kostkę. Pokrojoną bułkę wysypać na talerz i panierować w niej mięsne kule,dociskając bułkę odrobinę aby nie spadła podczas smażenia. Na patelnie mocno rozgrzać olej i smażyć kule na rumiano z obu stron (pilnować temperatury oleju aby bułeczka się nie przypaliła ale mięso usmażyło się w środku). Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy