6 dużych ziemniaków
1,5 cebuli
pęczek cienkiego szczypiorku
30 sztuk młodych pokrzyw
1 jajko gęsie lub 2 kurze
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pieprz i sól
olej do smażenia
Pokrzywowe placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zbieramy młode pokrzywy (same czubki), myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno siekamy. Cienki szczypiorek również po umyciu bardzo drobno siekamy. Obieramy ziemniaki i cebulę.
2.Ziemniaki ścieramy na wąskich oczkach i przekładamy do miski, następnie dodajemy posiekane pokrzywy oraz szczypiore
3.Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz nieco soli i pieprzu -wszystko dokładnie mieszamy.
4.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim po obu stronach cienkie, zgrabne placki. Placki ziemniaczane podajemy same z solą lub ketchupem.
Porady
Zbieramy pokrzywy na łąkach, z dala od dróg i pól uprawnych, aby były pozbawione wszelkich zanieczyszczeń.
Komentarze