Pogórzańskie dołki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

W pięknej Moszczenicy w Beskidzie Niskim próbowaliśmy lokalnych tradycyjnych specjałów.

Składniki:

  • ● 5 dag drożdży
    ● 2 jajka
    ● 1/2 l mleka
    ● 1 kg mąki
    ● sól
    ● 1,5 łyżki masła
    ● aromat pomarańczowy
    ● kilka łyżek cukru pudru i startej czekolady
    ● słoik konfitur
    ● bita śmietana
    ● olej

Pogórzańskie dołki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym
    mlekiem. Dodajemy
    mąkę, jajka i szczyptę soli.
    Wyrabiamy. Wlewamy kilka
    kropli aromatu i roztopione
    masło. Wyrabiamy i odstawiamy.
    Gdy podwoi objętość, rozwałkowujemy na grubość
    1-cm. Wykrawamy kółka.
  • 2. W każdym kółku robimy
    wgłębienie. Smażymy z obu
    stron w głębokim oleju. Studzimy.
    Posypujemy cukrem
    pudrem. Dekorujemy konfiturami,
    śmietaną i czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy