Ciasto Poezja smaku z masą krówkową

4.47 (170 ocen)

  • 60 min

Specjał naszej rodziny :)

  • 60 min

Składniki:

  • I - Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    II - Masa:
    puszka masy krówkowej
    kostka masła
    paczka rodzynek (wcześniej namoczyć w rumie)
    rozdrobnione orzechy

    III - Przełożenie ciasta:
    herbatniki - duże opakowanie
    dżem z pigwy lub agrestu

Wystaw ocenę:

4.47 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto poezja smaku z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I - Biszkopt: Ubić jaja z cukrem, dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 min. Po upieczeniu przestudzić i rozkroić na dwie części.
  • 2. II - Masa: Zmiksować masło, potem dodawać po łyżce masy krówkowej i dalej miksować. Pod koniec dodać bakalie i można też trochę dodać spirytusu.
  • Oto gotowe ciasto:) 3. III - Przełożenie ciasta: Biszkopt przekrojony i nasączony przełożyć dżemem z pigwy lub agrestu. Na wierzch biszkopta wyłożyć pół masy. Na masę układać herbatniki namaczane w alkoholu. Wyłożyć drugą część masy. Na masę układać herbatniki herbatniki maczane jedną stroną w alkoholu. Polać polewą i posypać wiórkami. SMACZNEGO:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować