Poezja smaku

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sałatka jest świetna jeśli potrzebujemy zjeść coś lekkostrawnego, a zarazem pożywnego!

  • 25 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,roszponka, sałata lodowa, cykoria (po garści każdej), mały pomidor, pół świeżego ogórka, pół małej czerwonej cebuli, 5 łyżek ziaren słonecznika, 10 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżka konfitury żurawinowej, przyprawy - sól, pieprz kolorowy mielony, 1 łyżka delikatu czerwonego, sos vinegret w saszetce.

Poezja smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy w kawałki, obsypujemy delikatem czerwonym i smażymy na złoty kolor, studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Warzywa dokładnie myjemy. Pomidora kroimy w ósemki, ogórka w talarki, cebulę w cienkie paseczki. Roszponkę, sałatę lodową i cykorię rwiemy na mniejsze części i układamy na talerzu, na to kładziemy pierś z kurczaka, polewamy konfiturą żurawinową. Następnie kladziemy ogórka, pomidora i cebulę. Posypujemy prażonym słonecznikiem, doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie polewamy sosem vinegret przygotowanym według wskazówek z opakowania. Poezja smaku! Smacznego!

Porady

Sałatka powinna postać 15 minut, aby wszystkie smaki sobą przeszły. Jednak czasem sam jej widok na to nie pozwala :)

Komentarze

Podobne przepisy