Poezja smaku

4.51 (186 ocen)

  • 50 min

Przepyszne ciasto z grubą warstwą masy karmelowej i z dużą ilością bakalii. Świetnie smakuje i dobrze się prezentuje, jest idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Mimo, że niezbyt często powtarzam się w wypiekach, do tego ciasta wracam kilka razy w roku :) Przepis dawno temu dostałam od koleżanki.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    5 zaokrąglonych łyżek cukru
    5 czubatych łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia

    Poncz do ciasta na spodzie:
    50 ml zimnej wody
    1 łyżeczka cukru

    Masa:
    1 puszka gotowej masy karmelowej (510 g)
    200 g masła
    ok.200 g dowolnych bakalii (najlepiej lubię śliwki kalifornijskie, morele, daktyle, orzechy włoskie i rodzynki)

    Ponadto:
    ok. 20 herbatników
    1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
    ok.5 czubatych łyżek siekanych orzechów do posypania

    Poncz do nasączenia herbatników:
    ok.1/2 szklanki zimnej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 kieliszek rumu
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty Ciasto

Poezja smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać proszek do pieczenia i mąkę, krótko wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • 2. Poncz do ciasta na spodzie:
    Wodę wymieszać z cukrem, nasączyć upieczone ciasto.
  • 3. Masa:
    Bakalie pokroić na mniejsze części.
    Masło zmiksować, powoli, po jednej łyżce dodawać masę karmelową aż do jej wyczerpania. Wsypać bakalie, krótko zmiksować. Wyłożyć na upieczony i nasączony, cienki spód ciasta. Wyrównać.
  • 4. Poncz do nasączenia herbatników:
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Poncz wlać do miseczki.
  • 5. Wykonanie:
    Na upieczony i nasączony spód ciasta wyłożyć karmelową masę z bakaliami, wyrównać. Herbatniki zanurzać krótko w ponczu, układać na wierzchu masy jeden obok drugiego.Wierzch herbatników posmarować pędzelkiem rozpuszczoną na parze czekoladą, zaraz posypać siekanymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować