1.Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać orzechy połączone z bułką, mąką i proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoty kolor, do suchego patyczka w 180 stopniach.
2.Ciasto ucierane żółte: Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posypać kawą i czekoladę, na wierzch wyłożyć ciasto białe. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 50 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
3.Ciasto białe: Margarynę rozpuścić i schłodzić. Białka ubić. Gdy już będą sztywne cały czas miksując wsypywać cukier , zmniejszyć obroty miksera i wlewać partiami chłodną margarynę, dokładnie połączyć. Wsypać przesiane obie mąki z proszkiem. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
4.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka dodać masło i cukier. Całość prażyć aż jabłka zmiękną. Na sam koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić.
5.Krem budyniowy: Odlać 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny budyń utrzeć z masłem i cappuccino na puszystą masę.
6.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta ucieranego wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć go drugą częścią ciasta ucieranego, wyłożyć masę jabłkową. Na nią położyć biszkopt orzechowy, który należy posmarować pozostałym kremem budyniowym. Wierzch polać polewą czekoladową.
Komentarze