Poezja smaków

5 (196 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto o wspaniałym wyglądzie!

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm

    Biszkopt orzechowy:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki
    100g orzechów włoskich zmielonych

    Ciasto ucierane żółte:
    8 żółtek
    12,5 dag margaryny
    20 dag cukru pudru
    25 dag mąki
    5 łyżek śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mielonej kawy
    4 kostki czekolady gorzkiej

    Ciasto białe:
    8 białek
    20 dag cukru pudru
    6 dag mąki
    7 dag mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    12,5 dag margaryny

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła
    1 galaretka cytrynowa

    Krem budyniowy:
    500ml mleka
    3 żółtka
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki kawy cappuccino o ulubionym smaku
    200g masła
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Poezja smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać orzechy połączone z bułką, mąką i proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoty kolor, do suchego patyczka w 180 stopniach.
  • 2. Ciasto ucierane żółte: Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posypać kawą i czekoladę, na wierzch wyłożyć ciasto białe. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 50 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 3. Ciasto białe: Margarynę rozpuścić i schłodzić. Białka ubić. Gdy już będą sztywne cały czas miksując wsypywać cukier , zmniejszyć obroty miksera i wlewać partiami chłodną margarynę, dokładnie połączyć. Wsypać przesiane obie mąki z proszkiem. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
  • 4. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka dodać masło i cukier. Całość prażyć aż jabłka zmiękną. Na sam koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić.
  • 5. Krem budyniowy: Odlać 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny budyń utrzeć z masłem i cappuccino na puszystą masę.
  • 6. Przełożenie:
    Na pierwszą część ciasta ucieranego wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć go drugą częścią ciasta ucieranego, wyłożyć masę jabłkową. Na nią położyć biszkopt orzechowy, który należy posmarować pozostałym kremem budyniowym. Wierzch polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować