Polędwiczki na cytrusowej kapuście

0 (0 ocen)

Szybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie obiadowe.

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
    kapusta pekińska
    1 cebula
    1 duża marchewka
    świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka cukru
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    papryka mielona
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    natka i cząstki pomarańczy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki na cytrusowej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso pokrój w plasterki 1. Mięso opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na plasterki i lekko rozbij. Natrzyj solą, pieprzem i papryką mieloną.
  • kapustę drobno poszatkuj 2. Kapustę oczyść z wierzchnich liści i drobno poszatkuj. Marchew umyj, obierz, gotuj 5 minut, po czym pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj.
  • mięso podsmaż na rozgrzanym oleju 3. Na rozgrzanym oleju usmaż mięso. Zdejmij i trzymaj w cieple. Na tłuszcz po smażeniu polędwiczek wrzuć cebulę. Posyp cukrem i skarmelizuj. Zalej sokiem pomarańczowym, smaż mieszając.Dodaj kapustę, natkę, marchew, liście laurowe i ziele angielskie. Duś na małym ogniu ok.10 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • polędwiczki na cytrusowej kapuście 4. Na talerz rozłóż kapustę wraz z polędwiczkami. Udekoruj świeżą pietruszką i cząstkami pomarańczy. Podawaj z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować