Polędwiczki na cytrusowej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na plasterki i lekko rozbij. Natrzyj solą, pieprzem i papryką mieloną.
2.Kapustę oczyść z wierzchnich liści i drobno poszatkuj. Marchew umyj, obierz, gotuj 5 minut, po czym pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj.
3.Na rozgrzanym oleju usmaż mięso. Zdejmij i trzymaj w cieple. Na tłuszcz po smażeniu polędwiczek wrzuć cebulę. Posyp cukrem i skarmelizuj. Zalej sokiem pomarańczowym, smaż mieszając.Dodaj kapustę, natkę, marchew, liście laurowe i ziele angielskie. Duś na małym ogniu ok.10 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
4.Na talerz rozłóż kapustę wraz z polędwiczkami. Udekoruj świeżą pietruszką i cząstkami pomarańczy. Podawaj z ziemniakami.
Komentarze