Podwójnie zapiekane, faszerowane ziemniaki w mundurkach

0 (0 ocen)

Nie ma to jak ziemniaki z ogniska. Aby powrócić do tych smaków można przygotować ziemniaki w mundurkach z piekarnika. Ziemniaki zwykle stanowią dodatek do zup i potraw. Jednak faszerowane kapustką mogą odegrać główną rolę podczas obiadu.

Składniki:

  • 7-9 dużych ziemniaków
    1 mała główka kapusty włoskiej
    masło
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Podwójnie zapiekane, faszerowane ziemniaki w mundurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć i piec, w całości, około godziny w piekarniku nagrzanym do 180st.
  • 2. W tym czasie przygotować kapustkę. Posiekać ją i podsmażyć na maśle z dodatkiem wody. Dusić do momentu, gdy zmięknie. Kapustę doprawić solą i pieprzem, i odsączyć z nadmiaru wody.
  • 3. Gdy ziemniaki będą miękkie (możne jednego przekroić na próbę w trakcie pieczenia), wyjąć je z piekarnika i przeciąć na pół. Wydrążyć z łup, uważając by ich nie rozerwać. Miąższ połączyć z kapustą, wymieszać i doprawić. Farsz nałożyć do łupinek i ponownie wstawić do piekarnika na 10-15 min. Zapiekać aż wierzch będzie chrupiący i złoty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować