Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem

0 (0 ocen)

Pyszny sycący obiad z dwóch rodzajów mięska:) panowie na pewno będą zachwyceni:) mój był bardzo:))

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka ( tzw. pałeczek)

    Marynata:

    sok z 1 cytryny
    1,5 łyżki miodu
    10-12 liści świeżej bazylii
    10-12 liści świeżej mięty
    5-6 gałązek świeżego tymianku
    2 ząbki czosnku ( dosyć duże)
    sól,pieprz
    1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku

    Dodatkowo:

    100 g boczku w plastrach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzia ze świeżymi ziołami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki marynaty 1. Mięso umyć,dobrze osuszyć. Marynata: Do miski wycisnąć sok z cytryny. Mięte i bazylię w miarę możliwości zwinąć w rulonik i drobno posiekać. Tymianek obrać z listków i drobno pokroić. Dodać do soku z cytryny. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach,przełożyć do miseczki z ziołami. Doprawić solą,pieprzem i dodać paprykę. Wymieszać.
  • mięso zamarynować 2. Pałeczki przełożyć do płaskiego naczynia i zalać marynatą,wmieszać ją w mięso. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.
  • pałeczkę owinąć boczkiem 3. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i owinąć w plaster boczku ( zaczynając od najgrubszej części). Boczek delikatnie oprószyć ostrą papryką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej podudzia. Piekarnik rozgrzać do 225 st ( góra-dół) .Wstawić blachę z mięsem i zmniejszyć do 200 st. Piec około 55-60 minut. Po około 25-30 minutach nakryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na 3-4 min aby soki się uspokoiły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Udka z kurczaka Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować