Aromatyczne i soczyste podudzia z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym z czarnymi oliwkami i kozim serem. Pomysł na szybki i prosty obiad pachnący ziołami.
Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone ręcznikiem kuchennym podudzia kurczaka spryskuję oliwą i posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam na minimum 1 godzinę, ale najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej wieczorem.
2.Rozgrzewam na patelni łyżkę oliwy, dodaję pokrojoną cebulę i smażę przez chwilę. Dodaję posiekany czosnek, gałązki tymianku, a po chwili wlewam rozdrobnione pomidory razem z zalewą.
3.Doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem balsamicznym i całość duszę około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Usuwam gałązki tymianku.
4.Zamarynowane podudzia przekładam do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania i wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika. Gdy mięso ładnie się zarumieni obniżam temperaturę do 180°C i piekę 30 minut. Po tym czasie podudzia zalewam sosem pomidorowym, a na wierzchu układam oliwki i kozi ser pokrojony na kawałki. Całość zapiekam jeszcze około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a ser się roztopi.
Komentarze