Podudzia z kurczaka w sosie barbecue

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kurczaka lubię w każdej postaci. Jestem wyjątkowo mięsożerny, więc jeśli w tygodniu nie zjem przynajmniej raz to jestem nieszczęśliwy, a nieszczęśliwy facet to smutny świat wokoło, Dzisiaj jak Miss Świata zadbałem o szczęście dla świata i przygotowałem pyszne podudzia z kurczaka w sosie barbecue.

  • 60 min

Składniki:

  • Kg podudzia z kurczaka
    3 łyżki sosu do pizzy Folwark
    2 łyżki sosu barbecue Folwark
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka sosu musztardowego Folwark
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    1 łyżeczka przyprawy pieprz cayenne
    1 łyżeczka czosnku w proszku
    1 łyżeczka bazylii
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzia z kurczaka w sosie barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy wszystkie składniki na sos BBQ:

    Do worka do pieczenia dodajemy po kolei:

    łyżkę w ketchupu, sos barbecue, sos musztardowy, sos sojowy, przyprawy oraz wkładamy podudzia z kurczaka. Zamykamy worek i mieszamy dokładnie składniki. Podudzia dobrze jest naciąć kilka razy delikatnie nożem aby dobrze przeszły sosem. Po wymieszaniu wkładamy na godzinę do lodówki.
    Pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 200 stopni C przez 25 minut. Następnie wyjmujemy mięso z worka i ponownie smarujemy sosem barnecue i wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika. Podajemy z pieczonym w piekarniku ziemniakami. Ziemniaki idealnie smakują z sosem hamburgerowym jak i remuladą. Jako sałatkę proponuję coleslaw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować