Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Doskonałe połączenie smaków:) Smakuje wyśmienicie:)

  • 5 godz.

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka
    sól i pieprz
    marynata:
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 limonki
    3 pomarańcze
    1 duża papryczka chili
    2 łyżeczki sosu tabasco
    ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
    4 łyżki oliwy z oliwek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej 1. Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do miski i odstawiamy.

    Przygotowujemy marynatę do mięsa. Pomarańcze oraz limonki myjemy i osuszamy. Cebulę oraz czosnek obieramy, po czym ścieramy je na tarce o dużych oczkach i wkładamy do miseczki. Z limonek ścieramy skórki i dodajemy do cebuli. Limonki przekrawamy na pół i wyciskamy sok i dodajemy do reszty. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy do miseczki, dwie przekrawamy na pół i wyciskamy sok, po czym dodajemy go do reszty składników. Z papryczki chili usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do miski. Na samym końcu dodajemy: sos tabasco, pieprz Cayenne, paprykę słodką mieloną, oliwę z oliwek, pieprz cytrynowy. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
  • Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej 2. Do miski z podudziami wlewamy przygotowaną marynatę. Ostatnią pomarańczę kroimy ze skórą w mniejsze kawałki i wkładamy do miski z mięsem. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej jest to zrobić za pomocą dłoni. Do mięsa musi przylgnąć marynata. Miskę z zamarynowanym mięsem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
  • Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej 3. Po tym czasie wyjmujemy mięso i całą zawartość przekładamy do szkła żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut, 10 minut przed wystawieniem należy odkryć mięso aby ładnie się przyrumieniło.
  • Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej 4. Danie najlepiej smakuje z warzywami z patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować