Podudzia z dynią

0 (0 ocen)

Sezon dyniowy w mojej kuchni jest wykorzystany w 100%. Dynia gości u mnie zarówno w deserach, przetworach jak i daniach głównych! Dziś polem podudzia pieczone z dynią.Obiad prosty, szybki w przygotowaniu i kolorowy:).

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • podudzia z kurczaka -5 sztuk,
    • 300 gram dyni po obraniu,
    • 1 czerwona cebula,
    • ok 12 pomidorków koktajlowych,
    • garść orzechów włoskich,
    • ok 3 łyżki oleju rzepakowego,
    • ok 1 łyżka octu balsamicznego,
    • przyprawa do kurczaka,
    • sól,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • bazylia, tymianek, oregano,
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzia z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie podudzi 1. Mięso dokładnie przepłukujemy, a następnie osuszamy. Gotowe oprószamy ziołami i ulubionymi przyprawami.
  • przygotowanie dyni 2. Przygotowaną dynię kroimy w dość dużą kostkę.
  • przygotowanie cebuli i pomidorków 3. Przepłukane pomidorki osuszamy. Cebulę kroimy w grube plasterki.
  • przed pieczeniem 4. Podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wokół mięsa układamy dynię, cebulę oraz pomidory. Całość oprószamy delikatnie przyprawami i posypujemy natką pietruszki. Danie skrapiamy olejem rzepakowym i octem, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy ok 50 minut w 180°C.
  • dodanie orzechów 5. Na 20 minut przed końcem pieczenia danie wyjmujemy, posypujemy orzechami włoskimi, po czym i ponownie pieczemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak Orzechy Drób Pomidorki koktajlowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować