Sezon dyniowy w mojej kuchni jest wykorzystany w 100%. Dynia gości u mnie zarówno w deserach, przetworach jak i daniach głównych! Dziś polem podudzia pieczone z dynią.Obiad prosty, szybki w przygotowaniu i kolorowy:).
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
• podudzia z kurczaka -5 sztuk,
• 300 gram dyni po obraniu,
• 1 czerwona cebula,
• ok 12 pomidorków koktajlowych,
• garść orzechów włoskich,
• ok 3 łyżki oleju rzepakowego,
• ok 1 łyżka octu balsamicznego,
• przyprawa do kurczaka,
• sól,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• bazylia, tymianek, oregano,
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Podudzia z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie przepłukujemy, a następnie osuszamy. Gotowe oprószamy ziołami i ulubionymi przyprawami.
2.Przygotowaną dynię kroimy w dość dużą kostkę.
3. Przepłukane pomidorki osuszamy. Cebulę kroimy w grube plasterki.
4.Podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wokół mięsa układamy dynię, cebulę oraz pomidory. Całość oprószamy delikatnie przyprawami i posypujemy natką pietruszki. Danie skrapiamy olejem rzepakowym i octem, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy ok 50 minut w 180°C.
5.Na 20 minut przed końcem pieczenia danie wyjmujemy, posypujemy orzechami włoskimi, po czym i ponownie pieczemy.
Komentarze