Podudzia w warzywach z kluskami kładzionymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawa ma oryginalny smak i ładnie się prezentuje. Jej przygotowanie nie jest trudne.

Składniki:

  • 3 podudzia z kurczaka
    mieszanka mrożonych warzyw (np. chińska)
    cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki keczupu
    szczypta curry
    sól, pieprz
    6 zmiażdżonych ziaren jałowca
    olej

    Kluski:
    2 jajka
    3 szkl. mąki
    1/2 szkl. mleka

Podudzia w warzywach z kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski: jajka rozkłócamy z mlekiem i 3/4 szkl. wody. Dokładnie mieszamy z mąką. Czubkiem łyżki nabieramy niewielkie porcje ciasta i kładziemy na osolony wrzątek z łyżką oleju. Gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy.
  • 2. Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i jałowcem. Wstawiamy
    na pół godziny do lodówki. Następnie podsmażamy z obu stron na oleju. Wyjmujemy.
  • 3. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy wraz z warzywami na oleju pozostałym po smażeniu mięsa.
  • 4. Warzywa przekładamy do rondla. Wkładamy mięso, podlewamy wodą.
    Oprószamy curry i dodajemy keczup. Mieszamy. Dusimy ok. godziny. Podajemy z kluskami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy