Podudzia w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja dla smakoszy mięsa drobiowego. Prosty i smaczny wariant na podanie tego mięsa.

  • 60 min

Składniki:


  • 8 szt podudzi kurczaka
    1/3 szklanki oliwy
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka tymianku
    2 szklanki płynnego przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    gałązka pomidorków koktajlowych

Podudzia w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podudzia w pomidorach 1. Podudzia umyłem, osuszyłem. Przyprawiłem solą i pieprzem. Obsmażyłem na rozgrzanej oliwie. Przełożyłem do żaroodpornej formy . Na tym samym tłuszczu podsmażyłem lekko ząbki czosnku , które wcześniej przekroiłem na pół. Tak przygotowany czosnek dodałem do mięsa. Posypałem tymiankiem i ponownie doprawiłem solą i pieprzem. Polałem przecierem pomidorowym.
  • Podudzia w pomidorach 2. Zapiekałem ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. Na około 15 minut przed końcem zapiekania dodałem gałązkę pomidorków koktajlowych , wcześniej opłukanych i osuszonych.

Komentarze

Podobne przepisy