Podudzia w miodzie i winie

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 700 g kurczaka (podudzia)
    5 łyżek miodu lipowego
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    2 gałązki rozmarynu
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    pęczek rzodkiewki
    kilka szalotek
    10 pieczarek
    1/2 pęczka szczypiorku
    sól ,pieprz

Podudzia w miodzie i winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia z kurczaka opłukałem, osuszyłem i wrzuciłem do rękawa. Dodałem wino ,miód ,rozmaryn ,zioła prowansalskie ,rozgnieciony czosnek ,słodką paprykę ,sól ,pieprz i oliwę z oliwek. Wstawiłem piekarnika na 45 min rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąłem i piekłem 10 min w temperaturze 200 stopni C.

    Pieczarki oczyściłem ,szalotki obrałem ,rzodkiewkę oczyściłem i smażyłem na maśle do miękkości rzodkiewek. Pod koniec dodałem posiekany szczypior i sól do smaku. Podałem razem z kurczakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy