robię je przeszło 20 lat i na niezliczone wariacje można sobie pozwolić.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg mąki żytniej,
10 dag zakwasu od piekarza ( zamiast tego można dać podwójną ilość drożdży),
5 dag drożdży,
2 łyżeczki soli,
20 dag surowego boczku ( alternatywnie można dodać cebulkę drobno posiekaną lub paprykę w kostkę posiekaną lub wędzonego łososia lub kostki sera żółtego),
2 łyżki kminku,
1 łyżka grubej soli,
mąka do posypania blachy.
Podpłomyki, również w wersji dla jaroszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.połowę mąki przesiać do miski, dodać zakwas z około 1 litrem letniej wody i pokruszone drożdże, wymieszać. rozczyn zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. następnie wsypać sól, kminek i pozostałą mąkę. ciasto zagniatać tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. boczek pokrojony w kostkę dodać do ciasta i ponownie wyrobić. powierzchnię pokropić wodą, naciąć skośnie w kratkę, posypać kminkiem i grubą solą- ale ta sól to niekoniecznie. piec 30 min w temp 200-220 stopni. ciepłe są wyśmienite. czasem jak baczku mam za mało lub nie mam to daję parówki w kostkę i cebulkę drobno posiekaną- są naprawdę idealne. nawet moja 4 letnia córka je zajada.
Porady
jeśli nie masz żytniej mąki możesz użyć pszennej- wychodzą bardziej jak bułeczki, czyli lżejsze i bez kwaskowatego posmaku.
Komentarze