Regionalna potrawa Podlasia, jedna z ulubionych dań ziemniaczanych moich synów
2 godz.
Dla 4 osób
Składniki:
4 kg ziemniaków
szklanka mąki
1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi
sól- ok. 2 łyżek
pieprz- około 2 łyżek
flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok.1 metrze długości
smalec -kilka plastrów- z kostki
Podlaska kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia miało jak uciekać i kiszka nie popękała. Na wierzch układamy plasterkami smalec żeby kiszka nie była sucha i nie pękała.Pieczemy godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem. Podajemy ze szklanką mleka
Komentarze