Podlaska kiszka ziemniaczana

4.43 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Regionalna potrawa Podlasia, jedna z ulubionych dań ziemniaczanych moich synów

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 kg ziemniaków
    szklanka mąki
    1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi
    sól- ok. 2 łyżek
    pieprz- około 2 łyżek
    flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok.1 metrze długości
    smalec -kilka plastrów- z kostki
Wystaw ocenę:

4.43 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podlaska kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia miało jak uciekać i kiszka nie popękała. Na wierzch układamy plasterkami smalec żeby kiszka nie była sucha i nie pękała.Pieczemy godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem. Podajemy ze szklanką mleka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować