• Podhalańskie moskole

    Dodane przez: domiwkuchni

  • Ten tradycyjny przysmak kuchni podhalańskiej zasmakuje każdemu amatorowi ziemniaków i czosnku.

  • Składniki

    Moskole:
    550g ziemniaków
    100g mąki pszennej poznańskiej
    1 jajko kurze surowe
    sól do smaku

    Masło czosnkowe:
    100g miękkiego masła dobrej jakości (np. Osełka)
    posiekany pęczek koperku
    3 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę
    sól

  • Sposób przygotowania

    1.

    Składniki masła wymieszać ze sobą, zawinąć masę w folię aluminiową i utworzyć rulon, wstawić do lodówki na czas przygotowania placków.

    2.

    Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i całkowicie ostudzić. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski, dodać jajo, mąkę oraz sól do smaku, delikatnie wymieszać składniki. Z masy nabierać porcje ciasta i formować cienkie placuszki (ok. 4mm), placuszki od razu kłaść na rozgrzanej, oprószonej mąką patelni lub płycie (u mnie do smażenia dużych naleśników lub tortilli) i piec, aż placki będą mocno zarumieniona z obu stron. Podawać na gorąco z masłem czosnkowym.

  • Rady

    Tradycyjne moskole pieczone są na kamiennej płycie, jednak można w domu upiec je na suchej patelni lub płycie do naleśników.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, moj_niedzielny_obiad, czosnek, ziemniaki, konkurs_naleśniki, moskole
  • 0 komentarzy

Dodane przez: domiwkuchni

domiwkuchni 183

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-02T17:33:55+02:00

896 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »