Podgrzybek opiekany w zalewie octowej

4.46 (207 ocen)

Polecam smakoszom grzybków, pyszne opiekane grzybki w zalewie octowej .

Składniki:

  • Składniki - Podgrzybki tylko kapelusze , jajka ,mleko 1/2 szklanki,tarta bułka,mąka pszenna,olej do smażenia, przyprawy -sól, papryka słodka,,kucharek ,cebula,

    Zalewa - 5 szklanek wody ,szklanka octu,3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soli,2 listki laurowe ,4 szt .ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

4.46 (207 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Podgrzybek opiekany w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą ( ja myje gąbką taką co jest do naczyń) następnie osuszamy na ręczniku,3 jajka rozbełtać w misce dodać mleko,trochę soli ,papryki słodkiej ,trochę przyprawy kucharek wymieszać.
    Do jednego naczynia wsypać mąkę a do drugiego tartą bułkę,umyte grzybki wkładać do mąki a następnie do jajka i do tartej bułki tak jak schabowe.Pieczemy na oleju z obydwu stron.
    Upieczone grzybki wkładamy do słoików ,cebule pokroić w półksiężyce i po kilka włożyć na grzybki ,Składniki na zalewę zagotować, gorącą zalewą zalać grzybki zakręcić słoiki i obrócić do góry dnem.Po godzinie grzybki pasteryzować do 30 min.

Porady

Zalewe można podwoić w zależności ile mamy grzybków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować