Ciasto pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto jest lekkie jak piórko i bardzo łatwe do zrobienia. Polecam wszystkim

  • 60 min

Składniki:

  • 1.Biszkopt ciemny:
    6 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    3/4 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2.Masa jogurtowa:
    1l jogurtu owocowego
    2 galaretki czerwone
    3. Masa śmietankowa
    500 ml. śmietany 30%
    2 galaretki zielone
    4.Dodatki
    galaretka pomarańczowa
    brzoskwinie

Ciasto pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno,dodać żółtka i cukier.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. przez ok. 30-40 min.. Po upieczeniu ciasto podzielić poziomo na pół.
  • 2. Lekko przestudzone galaretki dodać do 1l jogurtu owocowego. Gdy będzie tężeć, masę rozprowadzić na jednej części biszkoptu i przykryć II częścią.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno.Galaretki przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu i lekko przestudzone wlać do ubitej już śmietany. Lekko wymieszać i dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopt.
  • 4. Stężałą już galaretkę pokroić w kostkę i przyozdabiamy nią wierzch ciasta. Możemy posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy