POD JAGODOWĄ PIERZYNKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo smaczne ciasto z borówkami amerykańskimi.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:

    17 dag miekkiego masła
    17 dag cukru
    3 jajka
    22 dag maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 op.małe cukru waniliowego
    150 ml śmietany 18 %

    nadzienie:

    250 g borówek amerykańskich
    20 dag śmietany kremówki
    50 g cukru pudru

    ponadto:

    tłuszcz do formy
    listki miety

Pod jagodową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokiej misce ubijamy mikserem na gładką masę masło,cukier,jajka,mąkę,proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.Dodać śmietanę i ubijać jeszcze chwile.
  • 2. Borówki opłukać,osączyć i połowę dodać do ciasta.Przelać ciasto do natłuszczonej tortownicy (średniej) i piec ok.50 minut.
  • 3. Kremówkę ubić z cukrem pudrem,posmarować nią wystudzone ciasto i posypać resztą borówek. Udekorować listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy