pocałunek murzyna

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz. 30 min

To ciasto tradycyjnie robi się w mojej rodzinie na święta. Pamiętam jak babcia piekła je jak byłam małą dziewczynka, później piekła je mama, teraz ja. I tak już zostało. Ciasto jest pracochłonne i czasochłonne ale warte zachodu. W smaku jest idealne. Krem ma oryginalny, niepowtarzalny smak

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • JEDNĄ WARSTWĘ: (należy upiec osobno 3 warstwy)

    Ciasto:
    - 1 szkl. mąki
    - 1 szkl. cukru
    - 1 szkl. kwaśnej śmietany
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 łyżka octu

    + dodatkowo:

    na I warstwę 2 łyżki kakao, na II warstwę 2 łyżki maku, na III warstwę bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy)


    Krem:
    - 2 jajka
    - 3/4 szklanka cukru
    - 1 kostka masła
    - 1 i 1/2 łyżki mąki
    - 1 szklanka mleka
    - aromat waniliowy lub śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pocałunek murzyna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Jajko utrzeć z cukrem , dodawać śmietanę , mąkę wymieszaną z sodą i ocet. Każdą warstwę przygotować tak samo, dodając dodatek. Upiec najlepiej na zsuwanej blaszce. (ciasto na pewno się z niej nie zleje, a łatwiej będzie zsunąć ciasto)
  • 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, cienką strużką wlewać ciepłe mleko ( nie gorące). Ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę oraz aromat. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności kakaowy-makowy-bakaliowy. Wierzch ciasta można oblać polewą.

Porady

Najlepiej sie kroi kiedy poleży jeden dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować