Pocałunek diabła czyli skrzydełka po diabelsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy sos do skrzydełek. Cebulę oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę, dodajemy do ketchupu i koncentratu pomidorowego i miksujemy ze sobą. Łączymy z olejem, cukrem oraz tabasco. Na samym końcu dodajemy sypkie przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz Cayenne, suszoną bazylię, sól i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
2.Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Wkładamy je do worka,
3.wlewamy przygotowany sos
4.Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami lub z ugotowanym ryżem jaśminowym.
5.energicznymi ruchami podrzucamy workiem, aby sos pozostał na skrzydełkach. Skrzydełka w worku chowamy do lodówki na około 1 godzinę, aby składniki się przegryzły. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Szkło żaroodporne smarujemy masłem, układamy zamarynowane skrzydełka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni zapiekamy przez około 45-55 minut. Pieczemy bez przykrycia.
6. i związujemy u góry,
Porady
Przypraw dodajemy w zależności od tego jaki efekt pikantności chcemy otrzymać, u mnie były to skrzydełka pikantne.
Komentarze