Pracuję jako opiekunka społeczna. Na co dzień gotuję dla rodziny, ale przygotowuję też posiłki osobom, które mam pod opieką. Pozwala mi to na wzbogacenie moich kulinarnych doświadczeń.
Składniki:
● 25 dag sera ricotta
● 8 łyżek parmezanu
● 1 op. mozzarelli
● sól
● 1/2 szkl. sosu pomidorowego
● szalotka pokrojona w kostkę
● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i listków bazylii
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sok z cytryny
● pieprz
● rozdrobniony ząbek czosnku
● 1/4 szkl. śmietany
● makaron duże muszle
Po włosku z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy ricottę z parmezanem,
szalotką, czosnkiem,
natką i bazylią. Dodajemy
śmietanę, sok z cytryny, oliwę,
sól i pieprz do smaku.
2.Makaron gotujemy al dente.
Napełniamy masą serową.
Układamy w naczyniu do zapiekania,
zalewamy sosem
pomidorowym i posypujemy
mozzarellą. Zapiekamy ok.
30 minut w temp. 180 °C.
Komentarze