Po królewsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem 22-letnią studentką uniwersytetu w Łodzi i miłośniczką sportów ekstremalnych. Gotowanieto relaks i sposób na odreagowanie zmęczenia.

Składniki:

  • ● 1,5 kg kurczak
    ● 2 wątróbki drobiowe
    ● 1/2 kg mielonego z indyka
    ● 1/2 papryki czerwonej
    ● 100 g suszonych śliwek
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● 5 ząbków czosnku
    ● przyprawy: do kurczaka, pieprz, sól, papryka, majeranek
    ● 2 łyżki oliwy
    ● natka pietruszki

Po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i wycinamy
    długim nożem kości (uwaga na
    skórę!). W skrzydełkach i udkach
    kości zostawiamy. Nacieramy
    przyprawą do kurczaka
    i zmiażdżonym czosnkiem.
  • 2. Mieszamy mielone z solą,
    pieprzem i posiekaną natką.
    Wbijamy 2 żółtka, białka ubijamy. Kroimy śliwki, paprykę i wątróbki.
    Dodajemy do mięsa
    i mieszamy z bułką i pianą
    z białek. Faszerujemy kurczaka
    i zszywamy. Obwiązujemy.
  • 3. Pieczemy 80 minut w temperaturze
    200 °C w naczyniu wysmarowanym
    oliwą pod przykryciem
    (polewając wytopionym
    tłuszczem), a potem 20 minut
    bez pokrywki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Komentarze

Podobne przepisy