Pluszki czyli rosyjskie bułeczki

4.49 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Ja przygotowałam moje Pluszki w 2 wersjach. Jedne z makiem, a drugie z nadzieniem serowym. Mojemu tacie smakowały z serem, natomiast mnie bardziej przypadły do gustu te z makiem. Bułki te możecie również upiec z orzechami, twardą marmoladą. Przepis znalazłam na kuchnianadatlantykiem.com

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki (na 16 bułeczek):
    500 g mąki pszennej
    325 ml letniego mleka
    50 g roztopionego masła
    1,5 łyżeczki majonezu
    50 g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka Desery

Pluszki czyli rosyjskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i majonez. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
  • 2. Po tym czasie miskę z ciastem ważymy na wadze kuchennej. Odczytujemy wartość. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie ważymy miskę. Od 1 wartości odejmujemy 2 wartość i dzielimy ją przez 16. Każdą kulkę o odpowiedniej wadze odstawiamy na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na placuszek, który smarujemy wybranym poniżej nadzieniem.
  • 3. Nadzienie serowe:
    400 g zmielonego twarożku
    1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 żółtko
    4 łyżki miękkiego masła
    Wszystkie składniki rozcieramy na gładką masę.
  • 4. Nadzienie orzechowe:
    200 g zmielonych orzechów laskowych
    75 g cukru
    3 łyżki słodkiej śmietanki
    100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
    1 łyżka rumu lub aromat rumowy
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • 5. Nadzienie makowe:
    roztopione masło
    cukier trzcinowy lub zwykły
    suchy mak
    Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
  • 6. Nadzienie cynamonowe:
    roztopione masło
    cukier trzcinowy lub zwykły
    cynamon
    Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym wcześniej z cynamonem.
  • Sposób wykonania bułeczek. 7. Posmarowany nadzieniem placuszek zwijamy w roladkę. Każdą roladkę nacinamy na środku zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce roladki zawijamy pod spód i wkładamy do środka przez wykonane nacięcie.
  • Pluszki w piekarniku. 8. Gotowe bułki przekładamy na blachę oprószoną mąką. Pozostawiamy je do napuszenia na 15 - 20 minut. Piekarnik przed pieczeniem spryskujemy wodą. Bułki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cynamon Mak Orzechy Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować