Płonący tort dyniowy z dyniowym kremem bez cukru

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Torcik imieninowy dla Babci Teresy. Ciacho miało być bez cukru, więc zaczęłam eksperymentować ze stewią, która jest naturalnym i zdrowym słodzikiem. Wymyśliłam mocno dyniowy torcik: dyniowe było i ciasto i krem. Torcik pokryty jest bezą szwajcarską z powyciąganymi rogami opalonymi palnikiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Dyniowe ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki dyni startej na drobnej tarce
    5 łyżek stewi w proszku
    1 i 1/4 szklanki oleju
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu

    Dyniowy krem:
    300 g obranej dyni
    500 g serka mascarpone
    4 łyżki stewi

    Beza szwajcarska
    4 białka
    200 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Płonący tort dyniowy z dyniowym kremem bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy olej i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, stewią* i cynamonem. Na końcu dodajemy starta dynię i mieszamy. Ciasto będzie miało trochę inną konsystencję, niż ciasto z cukrem, ale nie przejmujcie się tym. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto nie będzie puszyste jak biszkopt, będzie bardziej zwarte i wilgotne. Wystudzone ciasto przecinamy na 3 równe blaty.


    * Zamiast stewi można użyć zwyczajnego cukru. Na podaną ilość składników należy dać około 2 szklanki cukru. Cukier dodajmy wtedy na przemian z żółtkami do ubitych białek, a nie tak jak w przypadku stewi na końcu z mąką.
  • 2. Następnie tworzymy krem. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i rozdrabniamy blenderem na puree. Serek mascarpone dokładnie mieszamy mikserem z dyniowym puree i stewią. Tak jak w przypadku ciasta, w kremie również możemy stewię zastąpić cukrem. Ilość cukru dodajemy według własnego uznania. W zależności od rodzaju dyni, krem będzie miał barwę od jasnożółtej po pomarańczową. Ciasto przekładamy kremem dyniowym i wraz z tortownicą odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • 3. Na końcu ubijamy bezę. W kąpieli wodnej przez 2-3 minuty mieszamy białka z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Po tym czasie ściągamy miskę z ognia i ubijamy białka mikserem przez około 8 minut aż staną się gęste i błyszczące. Ciasto wyciągamy z tortownicy i pod jego brzegi podkładamy paski papieru, aby nie ubrudzić patery. Tak ubitą pianą smarujemy dokładnie tort. Odrobinę piany zostawiamy w misce, a następnie zanurzamy w niej palce i delikatnie dotykami nimi wierzch i boki tortu, tworząc z piany takie jakby kolce. Następnie delikatnie wyciągamy spod tortu papier i palnikiem - takim do creme brulee - przypiekamy bezę z wierzchu.

Porady

Pamiętajcie: jeśli planujecie upiec ciasto całkowicie bez cukru, to w przypadku tego przepisu pomińcie bezową dekorację!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować