„Płonące” pstrągi z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem pedagogiem-terapeutą. Pracuję z dziećmi i osobami niepełnosprawnymi. Lubię gotować, bodobrze przygotowane potrawy to poezja smaku.

Składniki:

  • ● 2 wypatroszone pstrągi (po 25-30 dag)
    ● 15 g mąki
    ● 2 jabłka goldeny
    ● 6 dag masła
    ● 2 łyżki wódki gruszkowej
    ● sól
    ● pieprz
    ● cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

„płonące” pstrągi z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • „Płonące” pstrągi z jabłkami 1. Pstrągi czyścimy z łusek
    – nie usuwamy głów – dokładnie
    myjemy i osuszamy papierowym
    ręcznikiem. Nacieramy
    solą, pieprzem i obtaczamy
    w mące. Następnie rybą lekko
    potrząsamy, żeby zrzucić nadmiar
    mąki.
  • 2. Naczynie żaroodporne wykładamy
    folią posmarowaną 2 dag masła, układamy pstrągi.
    Jabłka myjemy, obieramy
    ze skórki, usuwamy gniazda
    nasienne i kroimy w cienkie
    plasterki. Układamy je na
    pstrągach. Cytrynę myjemy,
    kroimy w plasterki i układamy
    na jabłkach. Ryby przykrywamy
    folią. Pieczemy 20 minut
    w 220 °C. Po upieczeniu pstrągi
    przekładamy na talerze.
  • 3. Resztę masła roztapiamy,
    doprawiamy solą i pieprzem,
    lekko rumienimy i zdejmujemy
    z ognia. Upieczone pstrągi
    skrapiamy wódką gruszkową
    i podpalamy. Polewamy zrumienionym
    masłem i natychmiast
    podajemy.

Porady

● Pstrągi będą smaczniejsze, jeśli najpierw skropimy je sokiem z cytryny i nafaszerujemy mieszanką ziół: bazylii, trybuli, szczypiorku itp. ● Jeżeli mamy problem z kupieniem wódki gruszkowej, użyjmy odrobiny spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować