Plince z pomoćką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zawsze mam ochotę na coś smacznego.

Składniki:

  • ● 2 kg ziemniaków
    ● 3 cebule
    ● 250 ml mleka
    ● 5 łyżek mąki
    ● sól, pieprz
    ● 4 jajka
    ● olej
    ● pęczek szczypiorku
    ● 10 plastrów szlachetnej wędzonki
    Pomoćka:
    ● 25 dag twarogu
    ● 1/2 l śmietany 12-proc.
    ● cebula
    ● ząbek czosnku

Plince z pomoćką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebule ścieramy
    na tarce o małych oczkach.
    Odciskamy, zalewamy
    wrzącym mlekiem. Dodajemy
    jajka, mąkę, sól i pieprz.
    Mieszamy. Na rozgrzanym
    oleju smażymy małe placki.
    Podsmażamy wędzonkę, wkładamy między dwa gorące
    placki. Posypujemy posiekanym
    szczypiorkiem.
  • 2. Pomoćka: twaróg rozgniatamy
    ze śmietaną. Mieszamy
    z posiekaną cebulą
    i roztartym czosnkiem. Doprawiamy
    do smaku. Podajemy
    do placków.

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy