Pleśniak ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sezon śliwkowy już się zaczął, więc grzechem byłoby nie upiec tego pysznego ciasta!

  • 50 min

Składniki:

  • tortownica 22 cm

    - 2 szklanki mąki krupczatki
    -100 g masła
    - 1 i 1/4 szkl cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 jaja
    -1 łyżka miodu naturalnego
    - 400 g wydrylowanych słodkich śliwek

Pleśniak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, 1 szkl cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka zagniatamy. Większą częścią wylepiamy (nasmarowaną tłuszczem) blaszkę, nakłuwamy widelcem i smarujemy pędzelkiem odrobiną białka (zostały z żółtek do ubicia). Wstawiamy do lodówki na ok. 10 min.
  • skubaniec 2. Na schłodzony spód wykładamy, lekko dociskając, połówki śliwek (skórką do dołu). Na śliwkach robimy "esy-floresy" z miodu.
  • skubaniec 3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 1/4 szkl. cukru. Wykładamy na śliwki.
  • skubaniec 4. Na pianę "skubiemy" pozostałe ciasto.
  • skubaniec 5. Pieczemy w 190 st. C ok 45`.

Porady

Ja swoje ciasto urozmaiciłam rodzynkami, które rozsypałam na śliwkach oraz wiórkami kokosowymi, które posypałam na wierzchu przed wstawieniem do piekarnika, co nadało ciastu lekki kokosowy aromat... Przed podaniem warto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy