Pleśniak z owocami

4.5 (168 ocen)

  • Dla 6 osób

W latach 80-tych obowiązkowy na każdej imprezie. Również dzisiaj często gości w naszym domu, zwłaszcza latem, kiedy dostępne są świeże i kwaśne owoce. Zazwyczaj agrest i wiśnie doskonale się nadają.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
    4 jajka,
    1 szklanka + 3 łyżki cukru,
    200 g masła,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka kakao,
    0,5 kg świeżych owoców ( u mnie 30 dkg czarnej porzeczki).
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pleśniak z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki cukru, 4 żółtka. Szybko zagnieść ciasto.Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
  • 2. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając szklankę cukru.
  • 3. Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto rozłożyć na dno formy. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej owoce, a następnie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
    Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować