W latach 80-tych obowiązkowy na każdej imprezie. Również dzisiaj często gości w naszym domu, zwłaszcza latem, kiedy dostępne są świeże i kwaśne owoce. Zazwyczaj agrest i wiśnie doskonale się nadają.
Dla 6 osób
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej,
4 jajka,
1 szklanka + 3 łyżki cukru,
200 g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
0,5 kg świeżych owoców ( u mnie 30 dkg czarnej porzeczki).
Pleśniak z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki cukru, 4 żółtka. Szybko zagnieść ciasto.Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
2.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając szklankę cukru.
3.Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto rozłożyć na dno formy. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej owoce, a następnie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC do suchego patyczka.
Komentarze