Pleśniak z jeżynami.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proste i łatwe ciasto,pachnące leśnymi owocami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki cukru
    15 dag masła lub margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 12 %
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    piana:
    2 białka
    3 łyżki cukru
    kisiel truskawkowy

    dodatkowo:
    2 garście jeżyn
    cukier puder do posypania
    masło i bułka tarta do formy

Pleśniak z jeżynami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:z mąki ,cukrów.margaryny,żółtek ,śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, zagnieść.Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Ciasto jasne rozwałkować i wyłożyć do tortownicy ,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą,o średnicy 23 cm.Z białek ubić pianę,dodać cukier i kisiel truskawkowy.Na jasne ciasto układamy jeżyny,następnie pianę, a na koniec ciemne ciasto,które skubiemy,można też ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • 3. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 .Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy