Pleśniak z jabłkami i dżemem truskawkowym

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto, które zawsze się udaje. ;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 275 g masła prosto z lodówki
    1 szklanka cukru pudru
    5 jajek
    500 g mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    4 jabłka
    słoiczek dżemu truskawkowego
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki śmietany 18%
    arkusz papieru do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Przetwory Dżemy

Pleśniak z jabłkami i dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i siekamy nożem. Następnie robimy na środku dziurkę i dodajemy pięć żółtek, białka odkładamy do lodówki.

    Do ciasta dodajemy śmietanę, dwie łyżki cukru pudru i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na cztery części. Jedną część chowamy do zamrażalnika, owinięty folią spożywczą. Pozostałe trzy łączymy ze sobą i wałkujemy obsypując odrobiną mąki.

    Blaszkę o wymiarach 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy kawałek ciasta. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

    Następnie wyciągamy ciasto, smarujemy je dżemem truskawkowym. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i dwie łyżki cukru pudru, mieszamy i układamy na dżemie.

    Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy połowę na jabłka. Następnie ze szczyptą soli ubijamy białka, pod sam koniec, kiedy piana będzie prawie sztywna dodajemy cukier puder oraz proszek z budyniu waniliowego. Dokładnie łączymy składniki.

    Pianę przekładamy na ciasto, ścieramy resztę ciasta i posypujemy.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg, grzanie z dołu, przez godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować