Pleśniak z agrestem

4.5 (173 ocen)

  • 20 min

Pyszne i tanie ciasto dla każdego łasucha !

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g margaryny

    3 łyżki smalcu

    4 szklanki mąki

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 słoik agrestu w cukrze lub z kompotu (ok. 300ml)

    3 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pleśniak z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • plesniak 1. Margarynę, smalec, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka posiekać nożem i zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Wszystkie części ciasta włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
  • 3. Pianę z 5 białek ubić na sztywno ze szklanką cukru.
  • 4. Jedną część ciasta rozłożyć końcami palców na blasze. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao. Następnie rozsypać odsączony wcześniej na sicie agrest, wyłożyć pianę z białek i zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta.
  • 5. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu polukrować. Zamiast agrestu można użyć np. wiśni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować