Pleśniak to najwspanialsze ciasto mojej mamy. Zakochałam się w nim już od maleńkości. Teraz sama je piekę i każdy kto je spróbuje obdarza to ciasto taką samą miłością jak ja.Co najważniejsze ciasto wcale nie jest takie trudne i pracochłonne.
Pleśniak rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Ugnieść ciasto z mąki, żółtek, masła lub margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, śmietany i jednej szklanki cukru. Od dobrze ugniecionego ciasta oderwać 1/3. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę około 2 cm. Z białek i szklanki cukru ubić pianę na bardzo sztywno. 2/3 ciasta rozłożyć na blaszce, na tym rozłożyć rabarbar, zrobić kleksy z ubitych białek i poukładać pourywane kawałki z 1/3 ciasta. Piec w 180 stopni przez 40 min.
Komentarze