Pleśniak porzeczkowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, miękkie masło i 3 żółtka i resztę sypkich składników. Zagnieść ciasto. Po wyrobieniu 1/3 ciasta odłożyć a pozostałą część rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na 20 minut. Do odłożonego ciasta dodać łyżeczkę kakao i trochę wyrobić. Odłożyć.
Owoce umyć i odsączyć. Po upieczeniu się spodu odstawić do wystygnięcia. W między czasie ubić pianę z białek dosypując cukier puder.
Na ciasto wyłożyć porzeczki i maliny równomiernie na całym cieście. Na owoce wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach.
Piec w 190 C przez 40minut
Porady
1.Podczas ubijania piany z białek dodać szczyptę soli
2.Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia
Komentarze