Pleśniak porzeczkowo-malinowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne słodko kwaśne ciasto

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    10 dag cukru
    20 dag masła
    3 żółtka
    szczypta soli, cukier waniliowy
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka kakao
    Nadzienie:
    75 dag porzeczek
    25 dag malin
    3 białka
    3 czubate łyżki cukru pudru

Pleśniak porzeczkowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, miękkie masło i 3 żółtka i resztę sypkich składników. Zagnieść ciasto. Po wyrobieniu 1/3 ciasta odłożyć a pozostałą część rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na 20 minut. Do odłożonego ciasta dodać łyżeczkę kakao i trochę wyrobić. Odłożyć.
    Owoce umyć i odsączyć. Po upieczeniu się spodu odstawić do wystygnięcia. W między czasie ubić pianę z białek dosypując cukier puder.
    Na ciasto wyłożyć porzeczki i maliny równomiernie na całym cieście. Na owoce wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach.
    Piec w 190 C przez 40minut

Porady

1.Podczas ubijania piany z białek dodać szczyptę soli 2.Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy