Pleśniak mojej mamy

4.47 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mama często je piekła, gdy byłam małą dziewczynką.

Składniki:

  • ● kostka margaryny
    ● 1/3 szkl. oleju
    ● 5 szkl. mąki
    ● 6 jajek
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 2 łyżki kakao
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● op. cukru waniliowego
    ● kisiel w proszku (o dowolnym smaku)
    ● dżem lub konfitury
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

4.47 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Konfitury

Pleśniak mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem.
    Zagniatamy z margaryną,
    olejem, żółtkami, szklanką
    cukru i cukrem waniliowym.
    Dzielimy na 3 części.
  • 2. Do jednej dodajemy kakao,
    mieszamy. Wkładamy na godzinę
    do zamrażarki. Drugą
    część też schładzamy, a trzecią wykładamy na natłuszczoną
    blachę. Smarujemy
    dżemem. Na dżem ścieramy
    na tarce ciemne ciasto.
  • 3. Białka ubijamy z resztą
    cukru i kisielem. Wykładamy
    na ciasto. Ścieramy resztę
    ciasta. Pieczemy ok. 45 minut
    w 200 °C. Posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować