Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jak dla mnie król wśród ciast, obowiązkowy przy każdym święcie i na każdym spotkaniu rodzinnym. Kiedy pierwszy raz go spróbowałam, wiedziałam, że często będzie gościł na naszym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -250 g masła
    -500 g mąki pszennej
    -4 jaja (oddzielone żółtka od białek)
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 szklanka cukru + 3 łyżki
    -2,5 łyżki kakao
    -szczypta soli
    -450 g gęstej marmolady z czarnej porzeczki
    -50 g wiórek kokosowych
    -1 tabliczka gorzkiej czekolady
    -3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Pleśniak Desery

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne, twarde masło siekamy na stolnicy z mąką, proszkiem do pieczenia, 3 łyżkami cukru, odrobiną soli i żółtkami. Zagniatamy szybko jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 części.
  • 2. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Z każdej części ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szklanką cukru. Dodajemy wiórki kokosowe i ostrożnie mieszamy.
  • 4. 1 część białego ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 24x36 cm. Smarujemy równomiernie marmoladą. Następnie na marmoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Układamy równomiernie pianę z białek. Na pianę ścieramy na tarce ostatnią część ciasta.
  • 5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut (z termoobiegiem).
  • 6. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem mleka. Polewamy ostudzone ciasto za pomocą łyżki. Czekamy aż polewa zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować