Pleśniak

4.5 (167 ocen)

Przepis znany u mnie w domu od lat i robiony odkąd pamiętam.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    4 żółtka
    1 margaryna (250g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szklanka cukru
    4 białka
    2 łyżki kakao
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok 6 łyżek)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak Desery

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek i margaryny zagnieść ciasto a następnie podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć tortownicę (śr.26cm) drugą podzielić na jeszcze dwie części i schłodzić w lodówce a do trzeciej dodać kakao i również podzielić na dwie mniejsze części i schłodzić (ja zawsze chłodzę w zamrażarce, jest szybciej)
  • 2. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec na jasnozłoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć dżem i równomiernie rozsmarować, następnie na tartce o grubych oczkach zetrzeć całe ciemne ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Ubitą pianę wyłożyć na ciemne ciasto a na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować