1.Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek i margaryny zagnieść ciasto a następnie podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć tortownicę (śr.26cm) drugą podzielić na jeszcze dwie części i schłodzić w lodówce a do trzeciej dodać kakao i również podzielić na dwie mniejsze części i schłodzić (ja zawsze chłodzę w zamrażarce, jest szybciej)
2.Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec na jasnozłoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć dżem i równomiernie rozsmarować, następnie na tartce o grubych oczkach zetrzeć całe ciemne ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Ubitą pianę wyłożyć na ciemne ciasto a na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze