Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 60 min

niezawodne ciasto na każdą okazje

  • 60 min

Składniki:

  • 5 żółtek
    ½ szklanki cukru pudru
    250 g margaryny
    2 łyżki śmietany
    2 ½ szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    5 białek
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki posiekanych orzechów
    3 jabłka

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pleśniak 1. Żółtka utrzeć z cukrem dodać margarynę, śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na godzinę.

    Ciasto rozwałkować i przełożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 20 minut. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach wyłożyć na ciasto posypać cynamonem i cukrem.

    Białka ubić z cukrem na sztywno i wyłożyć na jabłka posypać orzechami i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy