Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 30 min

To ciasto jest na pewno znane większości z Was proste a zarazem smaczne pasuje do każdej okazji :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 200 g masła
    - 4 duże jajka lub 5 małych (osobno żółtka i białka)
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2/3 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
    - szczypta soli
    - 2 łyżki kakao
    - słoik gęstego kwaskowego dżemu (u mnie z wiśniowy, śiwkowy)

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, dwie z nich odłożyć, trzecią zagnieść z kakao. Każdą część ciasta owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.

    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.

    Blachę o wymiarach 37 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Pierwszą część schłodzonego jasnego ciasta zetrzeć na dużych oczkach na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu, na to zetrzeć ciemną część ciasta i wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.

    Piec przez około 40-50 minut w temperaturze 180 st.C.
    Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy