PLECIONY CHLEBEK Z NUTELLĄ

4.51 (190 ocen)

  • 60 min

Najlepszy na podwieczorek do szklanki mleka

  • 60 min

Składniki:

  • ½ łyżeczki drożdży sychych (7 g świeżych)
    1 szklanka ciepłej wody
    400 g mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    ½ szklanki Nutelli lub kremu typu nutella
    1 jajko rozbite z łyżką wody
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pleciony chlebek z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sposób pokrojenia i skręcenia chlebka 1. Rozpuścić drożdże w ¼ szklanki wody. Odstawić na 10 minut.

    Tymczasem połączyć mąkę, sól i cukier w misie miksera. Następnie dodać drożdże i pozostałą wodę, wymieszać na niskich obrotach i zagniatać ciasto przez około 7 minut.

    Umieścić ciasto w lekko naoliwionej misce. Przykryć miskę luźno folią, a następnie ustawić w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość - około godziny.

    Ciasto podzielić na dwie części. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować połowę ciasta w okrąg o wymiarach tortownicy jaką mamy ( u mnie 26 cm). Spód tortownicy przykryć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim okrąg z ciasta, następnie posmarować równomierną warstwą Nutelli zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. ( Nutellę warto lekko ogrzać – będzie lżej ją rozsmarować). Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią posmarowany okrąg. Brzegi docisnąć. Na środku postawić małą szklankę i ciasto przekroić na 4 części zaczynając od brzegu szklanki ku zewnętrznej stronie. Następnie każdą z czterech części podzielić na trzy. W ten sposób powstanie nam 12 części. Zdejmujemy szklankę i każdą część skręcamy dwa razy (po skręceniu części chlebek będzie wyglądał tak jak na zdjęciu). Zapiąć brzeg tortownicy, przykryć ciasto luźno folią i odstawić na 20 minut.

    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C i piec 20 min. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 ° C , posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem z wodą i piec 7 min. Ostudzić w uchylonym piekarniku.

Porady

Nutellę należy trochę ogrzać. 30 sekund w mikrofali lub ok.1 minutę w rozgrzewającym się piekarniku. Ja daję mniej nutelli aby chlebek nie był zbyt słodki. Chlebek można jeść także gorący ale uwaga na ciekłą nutellę. Najlepszy jednak po wystudzeniu. Zamiast nutelli można użyć ulubionej marmolady wymieszanej z rodzynkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować