Truskawki uwielbia cała moja rodzina,dlatego w sezonie truskawkowym wykorzystuję je w kuchni na wiele sposobów.Plecionki drożdżowe które upiekłam smakują rewelacyjnie.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto drożdżowe
50 g drożdży
500 g mąki
150 g cukru kryształu
1 szklanka mleka
5 żółtek
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie truskawkowe
600 g truskawek
Dodatkowo
1 jajko
cukier puder
Drożdżówki plecionki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży,50 g cukru,1 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka zrób rozczyn.
Dobrze wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
Pozostały cukier roztrzep z żółtkami,masło roztop.
Do pozostałej mąki wymieszanej z solą,dodaj roztrzepane z cukrem żółtka,wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko,dokładnie wyrób ciasto,pod koniec wlej przestudzone masło,ponownie wrób do czasu kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki,gotowe przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i podziel na osiem kwadratów,każdy kwadrat natnij na całej długości po dwóch równoległych bokach,zostawiając większy środek.
Przełóż na blaszkę i pozostaw na około 15 minut do wyrośnięcia,wierzch drożdżówek posmaruj roztrzepanym jakiem.
Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu,posyp cukrem pudrem.
Komentarze