Drożdżówki plecionki z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Truskawki uwielbia cała moja rodzina,dlatego w sezonie truskawkowym wykorzystuję je w kuchni na wiele sposobów.Plecionki drożdżowe które upiekłam smakują rewelacyjnie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
    50 g drożdży
    500 g mąki
    150 g cukru kryształu
    1 szklanka mleka
    5 żółtek
    100 g masła
    1/2 łyżeczki soli
    Nadzienie truskawkowe
    600 g truskawek
    Dodatkowo
    1 jajko
    cukier puder

Drożdżówki plecionki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży,50 g cukru,1 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka zrób rozczyn.
    Dobrze wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
    Pozostały cukier roztrzep z żółtkami,masło roztop.
    Do pozostałej mąki wymieszanej z solą,dodaj roztrzepane z cukrem żółtka,wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko,dokładnie wyrób ciasto,pod koniec wlej przestudzone masło,ponownie wrób do czasu kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki,gotowe przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i podziel na osiem kwadratów,każdy kwadrat natnij na całej długości po dwóch równoległych bokach,zostawiając większy środek.
    Przełóż na blaszkę i pozostaw na około 15 minut do wyrośnięcia,wierzch drożdżówek posmaruj roztrzepanym jakiem.
    Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 20-25 minut.
    Po upieczeniu i przestudzeniu,posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy