• Plecionki z makiem

    Dodane przez: Agiatis

  • Bułki plecione z makiem, domowe pieczywo potrafi mile zaskoczyć. Moja córka budzi się rano czując zapach pieczonych bułek;)

  • Składniki

    30g drożdży
    125 ml letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    65g masła
    175ml letniego mleka
    4 łyżki mleka w proszku lub mąki ziemniaczanej (dodałam mleko)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miodu
    650 g mąki pszennej typ 405 plus do obsypania
    żółtko
    8 łyżek maku do posypania
    tłuszcz do blachy

  • Sposób przygotowania

    1.

    Drożdże pokrusz, utrzyj z cukrem i 125 ml letniej wody na gładką masę. Pozostaw na 15 minut pod przykryciem. Masło roztop w letnim mleku, dodaj mleko w proszku (lub mąkę ziemniaczaną) sól i miód. Mąkę przesiej do miski. Zagniataj 10 minut z mlekiem i rozrobionymi drożdżami. Gdy będzie taka potrzeba dosyp odrobinę mąki. Miskę obsyp mąką, ciasto formuj w kulę, włóż do miski, przykryj i pozostaw na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Blachę nasmaruj tłuszczem. Ciasto ponownie zagnieć, podziel na 8 równych części. Z każdego kawałka zrób 3 wałki o długości ok. 13cm i zapleć w warkocz. Plecionki ułóż na blasze i pozostaw na 30 minut pod przykryciem aby podrosły. Żółtko wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj bułki, obsyp makiem. Piekarnik nagrzej do 200*C, piecz bułki 20- 25 minut (na środku termoobieg 180*C) *Przepis zaczerpnięty z książki "Smakowite pieczywo" Kristiane Muller- Urban

  • Słowa kluczowe (tagi):

    bułki, pieczywo, DOMOWE PIECZYWO
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: Agiatis

Agiatis 335

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-16T20:32:33+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii