Plecionka z Porzeczkami i Serem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto jest puszyste, słodkie nadzienie serowe z delikatnie kwaśnymi porzeczkami smakuje wspaniale! I do tego ta słodziutka kruszonka - polecamy, polecamy i jeszcze raz polecamy:)!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - drożdże (świeże): 25 gramów
    - woda (przegotowana, ciepła): 1 szklanka
    - masło: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 5 łyżek
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - mąka: 4.5 szklanki
    NADZIENIE PORZECZKOWE:
    - porzeczki (mogą być mrożone (ja takich użyłam)): 2 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - cukier: 3 łyżki
    - mąka ziemnniaczana: 2 łyżeczki
    NADZIENIE SEROWE:
    - twaróg: 500 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - budyń waniliowy: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 18 gramów
    - cukier puder: 4 łyżki
    KRUSZONKA:
    - mąka: 0.5 szklanki
    - masło: 30 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - cukier wanilowy: 1 łyżka
    WIERZCH PLECIONEK:
    - mleko: 3 łyżki
    - Jajko (roztrzepane): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Plecionka z porzeczkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn (jeśli dajecie suche drożdże to rozpuścić je w wodzie). Następnie wymieszać z miękkim masłem, cukrem, jajkami solą i 2 szklankami mąki. Ubijać mikserem na małych obrotach przez około 3 minuty (można wymieszać drewnianą łyżką). Dodać tyle pozostałej mąki, żeby powstało miękkie ciasto i wyrabiać ręką. Następnie wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać jeszcze przez 6-8 minut , aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski , przewrócić , żeby całe pokryło się warstewką tłuszczu. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (do podwojenia objętości).
  • 2. Nadzienie Porzeczkowe: Porzeczki wsypać do małego garnuszka, dodać wodę oraz cukier i zagotować. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do porzeczek, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.
  • Składanie plecionki. 3. Nadzienie Serowe: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę serową.
    Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka.

    Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować każdą z części na prostokąt o wymiarach 38 x 23 cm. Przenieść na pergamin o podobnych wymiarach. Po środku , wzdłuż każdego prostokąta rozsmarować po połowie masy serowej.
  • Gotowa plecionka przed pieczeniem 4. Następnie na masie serowej rozłożyć masę porzeczkową.

    Po obydwu stronach ponacinać ok. 2,5 cm szerokości paski. Paski zakładać na przemian na siebie. Końce plecionek skleić i lekko podwinąć. Przenieść na blachę , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 st.C. przez 25-30 minut , na złoto-brązowo. Smacznego!

    http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/11/plecionka-z-porzeczkami-i-serem.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Porzeczki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować