Plecionka karmelowa z orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Idealna na śniadanie.Idealna na deser.Idealna na kolację.Z kakao. Herbatą. Szklanką mleka.Możecie wyrobić ciasto wieczorem, wsadzić na noc do lodówki a rano tylko upiec.ZAKOCHACIE SIĘ.Wiem

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    20g drożdży
    szklanka ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    80g masła, roztopionego
    jajko
    1/2 łyżeczki soli



    Dodatkowo:

    1/2 puszki masy krówkowej
    szklanka zmielonych grubo orzechów włoskich
    jajko do posmarowania

Plecionka karmelowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.

    2. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajko, wlać roztopione masło i mleko z drożdżami. Wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, aż podwoi objętość. Można też wstawić je do lodówki na noc.

    3. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt na dużej stolnicy podsypanej mąką. Na wierzchu rozsmarować pół puszki masy krówkowej, obficie posypać orzechami. Prostokąt podzielić na pół. Każdą część zwinąć w rulon i przeciąć ostrym nożem wzdłuż. Spleść ze sobą i ułożyć w keksówkach (wyłożonych papierem do pieczenia) lub położyć obok siebie na blaszce do pieczenia.

    4. Odstawić na ok 40 minut do napuszenia.

    5. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem.

    6. Piec w temp. 180st.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy